Heb ik een vitamine gebrek?
Als we alleen eens kijken naar waar ons lichaam, vaak dagelijks, aan bloot staat:
- Stress... een grote vitaminerover en iedereen staat vaak wel bloot aan enig vorm van stress of spanning.
- Medicijngebruik. Meer dan 8 miljoen mensen in Nederland gebruiken medicijnen en ook al heb je ze misschien echt nodig, deze lichaamsvreemde stoffen zijn een belasting voor je lichaam. Dat geldt ook voor die paracetamol of ibuprofen.
- Bespoten voeding/ pesticiden/ hormonen/antibiotica.
- Milieu invloeden, uitlaatgassen(vooral de kankerverwekkende dieseluitstoot), uitstoot van fabrieken, Electro smog, straling mobieltjes en masten.
- Verkeerde voeding/ junkfood, kant-en-klaar maaltijden, eenzijdige voeding, eetgewoonten, manier van bereiden, overmatig suiker (glucosestroop) en zout gebruik, transvetten.
- Ondervoeding in de gezondheidzorg.
- Vitamine te korten in de voeding doordat de grond verarmd is door verkeerde landbouwtechnieken o.a. selenium gebrek.
- Slapeloosheid.
- Erfelijke factoren, werksituaties (verf, werkdruk etc.).
- Sociale situaties, depressies, leeftijd; na een bepaalde leeftijd maak je bepaalde vitamines minder makkelijk aan en iedereen weet bijvoorbeeld dat kinderen extra vitamine D moeten krijgen, ook bekend is het foliumzuur bij zwangerschap, tegen hazenlip en open ruggetje.
- Roken, meeroken.
- Magnetron gebruik.
- Alcohol.
- Verschillende E-nummers, hulpstoffen in onze voeding.
Wellicht zijn er nog meer factoren maar zoals je ziet is het eerder makkelijk dan moeilijk om vitaminetekorten op te bouwen.
En hoe gaat dat sluimerende tekort nou in zijn werk?
Doordat wij bloot staan aan zoveel verschillende factoren, wordt ons lichaam eigenlijk continue aangevallen. Onze verdedigingslinies moeten optimaal zijn, dat betekend een sterk immuunsysteem. Wij zouden dat goed kunnen ondervangen door heel gezond te eten, (en regelmatig te sporten). De praktijk is vaak anders, minder dan 2 % van de mensen eet gezond.
Door bovenstaande factoren, maken wij het ons lichaam erg moeilijk. En ook al zijn we "nooit" ziek, staan toch onze verdedigingslinies onder grote druk en kan het zijn dat je geleidelijk een bepaalde ziekte aan het ontwikkelen bent. Veel ziektes zijn een gevolg van slechte of verkeerde voeding. Daarbij wordt je lever ook nog eens flink belast die continue al deze stoffen moet ontgiften.
Het wordt ons helaas ook niet makkelijk gemaakt om gezond te eten. Gezond betekend ook biologisch. We worden vaak door misleidende marketing op een verkeerd spoor gezet (www.foodwatch.nl). We zijn genoodzaakt kritisch naar ingrediëntenlijsten te kijken ook al gaat het om biologische producten of producten voorzien van het "kies bewust" logo.
Balans omega 3 en 6
Wij krijgen helaas veel te veel omega 6 (meestal de zonnebloemolie, doorgaans plantaardige olie genoemd) binnen ten opzichte van omega 3 (visolie), de balans is helemaal weg. Het mooiste zou zijn dat wij evenveel van beide stoffen zouden binnen krijgen, helaas krijgen wij gemiddeld op dit moment 24 x zoveel omega 6 binnen dan omega 3 en dat heeft grote gevolgen, daarbij zorgt een overschot aan omega 6 ervoor dat je omega 3 weer slecht in je lichaam wordt opgenomen. Bekende gevolgen van te veel omega 6 t.o.v. omega 3 of van een gebrek aan omega 3 zijn:
- Astma (met name de ontstekingen van de luchtwegen)
- Depressie (1)(2)
- Schizofrenie (3)
- Adhd
- Borstkanker (4) / prostaatkanker, darmkanker (5, 6, 7)
- Huidproblemen zoals ontstekingen, eczeem, acne
- Reuma
- Hart- en vaatziekten
- Agressie
- Ziekte van Crohn
- Bipolaire stoornis
- Hoge bloeddruk
Bronnen van Omega 6 vetzuren zijn:
- Planten margarine
- Zonnebloem olie
- Mais(kiem) olie
- Tarwekiemolie
- Soja olie (sla olie)
Let ook op verpakkingen, staat er alleen plantaardig olie op houdt er dan rekening mee dat dit vaak Omega 6 olie bevat. Kijk dus ook uit voor producten die veel linolzuur bevatten.
Referenties
(1) Edwards, R., et al. Omega-3 polyunsaturated fatty acid levels in the diet and in red blood cell membranes of depressed patients. Journal of Affective Disorders, Vol. 48, March 1998, pp. 149-55
(2) Hibbeln, Joseph R. Fish consumption and major depression. The Lancet, Vol. 351, April 18, 1998, p. 1213
(3) Laugharne, J.D.E., et al. Fatty acids and schizophrenia. Lipids, Vol. 31 (suppl), 1996, pp. S163-S65
(4) Dietary Intervention increases omega-3/omega-6 polyunsaturated fatty acid (PUMA) ratios in breast and gluteal fat in women with breast cancer." S. Lee, Capone, D. Bagga and J. Glaspy. Division of Hematology/Oncology, UCLA School of Medicine, Los Angeles, CA
(5) Wynder, E. L., Fujita, Y., Harris, R. E., Hirayama, T. & Hirayama, T. (1991) Comparative epidemiology of cancer between the United States and Japan: a second look. Cancer 67:746-763.
(6) Ziegler, R. G., Hoover, R. L., Pike, M. C., Hildesheim, A., Nomura, A. M. Y., West, D. W., Wu-Williams, A. H., Kolonel, L. N., Horn-Ross, P. I., Rosenthal, J. F. & Hyer, M. B. (1993) Migration patterns and breast cancer risk in Asian-American women. J. Natl. Cancer Inst. 85:1819-1827
(7) Reddy BS, Patlolla JM, Simi B, Wang SH, Rao CV. Related Prevention of colon cancer by low doses of celecoxib, a cyclooxygenase inhibitor, administered in diet rich in omega-3 polyunsaturated fatty acids. Cancer Res. 2005 Sep 1;65(17):8022-7. PMID: 16140976